Няма да наказват личните лекари за вписани имунизации без дози и серийни номера на ваксините

OFFNews 03 септември 2019 в 11:00 3526 0

Снимка Pixabay

Служителите на Столична РЗИ ще приемат за редовно попълнена лична здравно-профилактична карта (ЛЗПК), без дози и серийни номера на вписаните имунизации, като отсъствието на такава информация няма да води до административни санкции или по нататъшни последствия, се казва в писмо от директора на СРЗИ.

Решението е в отговор на запитване от Националния комитет за качествена и иновативна образователна система и подадената от личните лекари информация. От комитета изразиха безпокойство, че условието ще затрудни приема на децата в детските градини и училища заради невъзможността да предоставят здравни карти, отговарящи на изискванията, и ще създаде конфликти между родители и лекари.

Съгласно разпоредбите на Наредба №15 за имунизациите в Република България, поставените ваксини се вписват в имунизационните журнали с дози, серийни номера и дата на поставяне, с цел проследяване на партидите при евентуално възникнала нежелана реакция от ваксинацията, се казва още в писмото.

Според сигнали подадени от общопрактикуващите лекари софтуерните програми, с които работят, не съдържат пълната информация. В електронните бази данни са вписани дата на имунизация и вид ваксина, което затруднява изпълнението на това изискване.

От СРЗИ напомнят, че информацията за проведена по вид и време ваксина е от основно значение за бързи и адекватни противоепидемични мерки при възникнали заразни заболявани и взривове от ваксинопредотвратими инфекции.

Подаването на точна информация за имунизационния статус на деца и ученици е нормативно регламентирано с Наредба № 3/27.04.2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови