Необичайните синини по кожата може да са сигнал за диабет

OFFNews 04 април 2022 в 11:32 2278 0

Необичайните синини по кожата, известни като диабетна дермопатия, са сигнал са повишени нива на кръвната захар и развитие на диабет, твърди публикация в специализирания портал Medik Forum.

Диабетът отслабва имунната защита на организма и предизвиква редица усложнения. Повишените нива на кръвна захар водят до трудно зарастване на кожните рани.

Симптомите на възможен диабет обаче могат да имат и други прояви. Според специалистите възникналите без видима причина синини по кожата са признак, че нивата на кръвната захар са силно завишени и човек страда от диабетна дермопатия.

При диабетната дермопатия са засегнати малките кръвоносни съдове на кожата под влияние на високата кръвна захар. Кожните промени се изразяват в малки кръгли или овални тъмни петна и плаки по кожата на предната повърхност на долните крайници, като засягането може да е несиметрично. Тези петна не сърбят, не болят и не се образуват рани. Дермопатията е безобидна и не налага лечение, но е сигнал, който не бива да бъде пренебрегван, предупреждават специалистите.

Честите кожни инфекции са друг възможен симптом на висока кръвна захар и диабет. Ако човек не подозира за заболяването и нивото на захарта остава неконтролируемо високо за дълго време, кожните инфекции могат да доведат до драматични последици.

Инфекциозният процес може да възникне при незарастващи лезии, засягащи съседните тъкани. В някои случаи се стига до ампутация заради високия риск от сепсис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови