Неизвестни досега нервни клетки ускоряват лечението на парализа

OFFNews 10 ноември 2022 в 09:15 652 0

неврони

Снимка Pixabay

Резултатите от швейцарското проучване са публикувани в изданието "Нейчър"

Европейски неврофизиолози идентифицираха неизвестна досега група нервни клетки, които са свързани с процеса на възстановяване на връзките в увреден гръбначен мозък чрез електрическа стимулация, БТА. Съобщението е на Федералното политехническо училище в Лозана.

Откритието ще помогне за разработването на по-ефективни и по-бързи методи за лечение при пациенти с парализа.

Създадохме първата триизмерна молекулярна карта на увреден гръбначен мозък. Тя ни позволи да проследим в детайли процеса на възстановяването му на ниво отделни неврони. Тези наблюдения показаха, че неврони от клас Vsx2 играят много важна роля в процеса на реорганизация на гръбначния мозък, обяснява професор от Грегоар Куртин от Федералното политехническо училище в Лозана.

Травмите на гръбначния стълб и наранявания на гръбначния мозък често водят до частична или пълна парализа. Сега молекулярните биолози и неврофизиолозите разработват няколко метода за лечение на подобни състояния. Част от тях се опитват да използват различни видове стволови клетки, а други разчитат на електрическа и химическа стимулация.

Професор Куртин и колегите му от много години работят върху метод, позволяващ възстановяване на функционирането на гръбначния мозък чрез електрическата стимулация и специален "екзоскелет", който поддържа тялото на пациента или на експериментално животно по време на терапията. Този подход успешно е изпитан при плъхове, както и при трима доброволци от Нидерландия и Швейцария, загубили способността си да ходят в резултат на инцидент.

Успешните експерименти карат специалистите да се замислят как точно протича процесът на възстановяване на гръбначния мозък. За да отговорят на този въпрос, невролозите провеждат допълнителни опити с мишки, както и с девет доброволци, които се съгласяват да се подложат на експериментална терапия.

Професор Куртин и колегите му не само възстановяват мобилността на гризачите и на доброволците, но също така успяват да проследят промените в активността на нервните клетки, когато гръбначният мозък е стимулиран с електричество. Данните показват, че терапията води до активиране на специален клас неврони, т.нар. Vsx2 клетки, които не показват видими признаци на дейност при здрав гръбначен стълб.

От последвали експерименти с мишки става ясно, че потискането на тези нервни клетки при увредения гръбначен мозък кара гризачите да спрат да реагират на терапията. Увеличаването на активността на Vsx2 невроните по време на спинална стимулация пък допринася за ускореното възстановяване на гръбначния мозък и намалява нарушената дейност на нервните клетки в увредените му части.

Тези резултати показват, че новоидентифицираните клетки играят важна роля във възстановяването и реорганизацията на връзките между увредените сегменти на гръбначния мозък. Допълнителни изследвания на тези неврони ще позволи да бъдат разработени по-ефективни и по-бързи методи за лечение на парализа.

Резултатите от швейцарското проучване са публикувани в изданието "Нейчър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови