Недостиг на медици за COVID отделенията в Горна Оряховица и Шумен

OFFNews 13 септември 2021 в 09:21 743 0

Новата вълна на коронавирусната епидемия изправи лечебните заведения пред сериозен проблем заради недостига на медици. От общинската болница в Горна Оряховица призоваха за помощ, тъй като броят на пациентите, заразени с COVID-19 там е двойно по-голям от броя на предвидените места и има сериозна нужда от доброволци, които да помагат в работата на отделенията, съобщи БНТ.

"Ситуацията не е добра, имаме около 20-23 COVID легла, а в момента имаме 74 болни, част от които се налага да бъдат настанени в интензивните сектори. По-възрастните хора карат COVID-19 по-тежко", заяви, д-р Елиас Хаддад, доайен на хирургията в областта.

По думите му не достигат лекари, медицински сестри и санитари. "Над 95% от постъпилите в болницата не са ваксинирани", посочи д-р Хаддад.

Разкриват още легла за пациенти с коронавирус в Шумен, съобщи Нова телевизия. Областната болница е на първо място с най-много пациенти с инфекцията.

През изминалата седмица броят на хоспитализираните достигна 150 души, а максималният брой легла е 180.

В лечебното заведение се усеща и липсата на медицински персонал, който да обслужва COVID отделенията.

„Много е тежко положението, не знам колко дълго този персонал ще продължи да работи с COVID болни”, заяви д-р Димитър Костов от многопрофилната болница.

„В област Шумен са имунизирани 14,6% от населението, което никак не е много. В областта има 6 временни имунизационни пункта, в събота и неделя има дежурен кабинет”, заяви д-р Илияна Лозанова от РЗИ. По думите й в момента в областта активните случаи на инфекцията са 572.

От днес в КОЦ Шумен са разкрити 20 нови легла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!