Недоспиването през юношеството повишава риска от множествена склероза в по-късна възраст

OFFNews 27 януари 2023 в 13:19 942 0

безсъние

Снимка Unsplash

Изследване на Институт Каролинска в Стокхолм, Швеция

Недостатъчният или некачествен сън през юношеството повишава с до 50 на сто риска от развитие на множествена склероза в по-късна възраст, установи изследване, цитирано от ЮПИ.

"Установихме, че ако в юношеството спите твърде малко или имате лош сън, рискът от развитие на множествена склероза по-късно е до 50 на сто", каза ръководителят на изследването д-р Анна Карин Хедстрьом, старши изследовател в клиничното неврологично отделение на Институт Каролинска в Стокхолм, Швеция.

Множествената склероза (МС) е невродегенеративно заболяване, което атакува централната нервна система. От Дружеството по множествена склероза в САЩ казват, че смущенията в съня, сред които безсъние, прекалено много сън, нарколепсията, сънната апнея, са по-често срещани при пациенти със заболяването, отколкото при здрави пациенти.

В изследването на екипа на д-р Хедстрьом са участвали 2100 възрастни хора с МС и 3200 случайно избрани здрави възрастни хора на 70-годишна възраст. Участниците са попълвали анкети за качеството на съня си за времето, когато са били възраст между 15 г. и 19 г. и никой от тях не е бил диагностициран с МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови