''Не знаете какво правите там'': Депутатите недоволни от шефа на НЕЛК

OFFNews 17 май 2023 в 14:41 1829 0

Ани Александрова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ани Александрова, директор на Националната експертна лекарска комисия

Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма визия как да бъдат решени проблемите на хората с ТЕЛК. Около това становище се обединиха депутати от различни политически партии след изслушването на директора на НЕЛК Ани Александрова, поискано от ГЕРБ-СДС.

Според народните представители от отговорите на Александрова не е станало ясно как ще се оптимизира работата на комисиите при съществуващия дефицит на лекари, които да работят в тях. Промените в правилника за дейността им предвижда от 70 те да бъдат увеличени на над 150.

Подпомагат се много хора, с много нисък размер на подкрепа, много често с такава подкрепа, каквато изобщо не им е нужна. Защото, заради неадекватната система на медицинска експертиза, социалната система не знае кой от какво се нуждае и от каква степен на защита. Всичко това води до нарушаване на права и интереси, регламентирани в редица международни актове, към които страната ни си е присъединила, коментира Георги Гьоков от БСП.

Подобни бяха аргументите на Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, според когото анонсираните промени в ТЕЛК са "още от същото". Той критикува липсата на конкретика и ясно поставени срокове за за изпълнение на представените промени.

Ангелов заяви, че е озадачен от казаното от Александрова, че не знае дали има методика, по която работи системата на ТЕЛК.

„Това означава, че вие не знаете изобщо какво правите там, какво прави системата на НЕЛК и какво прави системата на ТЕЛК“, обърна се с тези думи към нея депутатът от ГЕРБ и попита кога ще могат българските граждани да подават електронно своите заявления за освидетелстване в системата на ТЕЛК, като подчерта, че директорът на НЕЛК беше сменен, именно за да може системата да бъде оптимизирана. Негово бе предложението Александрова да бъде изслушана в Комисията по здравеопазване.

Какво предвиждат промените в правилника за работа на ТЕЛК

Предвижда се двойно увеличаване на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) – от 70 те ще станат над 150, макар да не е ясно как ще бъдат привлечени специалисти в тях. Друга цел е съкращаването на срока за произнасяне на медицинската експертиза и спазване на тримесечния срок от подаване на декларацията до излизане на решението. 

По думите на Александрова своевременното освидетелстване на лицата за крайна степен на неработоспособност, вид и степен на увреждане ще става на случаен принцип, ще се разпределя на тази ТЕЛК комисия, която в момента е свободна, на територията на цялата страна, за да може да се произнесе своевременно.

Според нея електронизацията ще улесни комуникацията между страните, но не стана ясно в какъв срок ще приключи дигитализацията на системата на НЕЛК и как реално това ще облекчи хората с инвалидни пенсии, които са около 100 000.

Тя постави акцент върху ранната рехабилитация и интеграция хората с увреждания, за да ще се връщат на пазара на труда, вместо да вземат инвалидна пенсия. По този повод беше контрирана от Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ, според която преди да се говори за връщане на пазара на труда и социализация на категоризираните, трябва да се сложат пейки в ТЕЛК-овете, за да не стоят хората прави. Тя също критикува и неубедителното представяне на Александрова по време на изслушването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!