Не се плаща потребителска такса за поставяне на ваксина срещу COVID-19

OFFNews 18 февруари 2021 в 14:24 2460 0

Не трябва да са плаща потребителска такса за поставянето на ваксина срещу COVID-19, дори при личен лекар, каза на брифинг в Министерски съвет директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов и допълни, че това се отнася както за хората със здравни осигуровки, така и за здравнонеосигурените.

Той призова желаещите, които са се записали за ваксиниране, да се явяват в определения ден и час. По думите му екипите в болницата имат готовност да ваксинират хората и в събота и неделя и уточни, че не се изисква PCR или антигенен тест преди ваксинация.

В кратките характеристики на ваксините не се препоръчва да се поставят на бременни и кърмещи жени, като основанието за това е липсата на достатъчно голям брой направени ваксини на такива хора, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и посочи, че това е било пренебрегнато в САЩ. В Израел ваксинацията се прави и на бременни - с ваксината на "Пфайзер", а във Великобритания - с ваксината на "Астра Зенека", посочи проф .Мутафчийски. Предстои да се изнесат резултатите, а очакванията са, че няма да има никакъв проблем, добави той.

По думите му във Великобритания се ваксинират и деца от 6 до 16-годишна възраст и засега няма някакви особености.

Протоколът за начина на гласуване на изборите по време на пандемия днес ще бъде обсъден за последен път и ще бъде предаден на Централната избирателна комисия и разпространен по общините, увери министър Ангелов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови