Не пуснаха бразилския президент на мач, не бил ваксиниран

"Исках да гледам мача на Сантос сега, а те ми казаха, че трябва да съм ваксиниран. Защо?", попита Жаир Болсонаро

OFFNews 11 октомври 2021 в 11:53 2564 0

Снимка Getty Images

Бразилският президент Жаир Болсонаро не бе допуснат на футболен мач в собствената си страна, защото не е ваксиниран срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Вчера "Сантос" победи драматично "Гремио" с 1:0 с гол в добавеното време в среща от елитната дивизия на футболното първенство на Бразилия Серия А. Това бе първият домакински мач с публика на "Сантос" - отбор от едноименния град в южния щат Сао Пауло - от началото на пандемията.

На стадиона обаче бяха допускани само зрители, които са ваксинирани срещу COVID-19 или представят отрицателен PCR тест.

Болсонаро изрази недоумение, че не е бил допуснат на футболната среща.

"Исках да гледам мача на Сантос сега, а те ми казаха, че трябва да съм ваксиниран. Защо?", попита той.

Бразилският президент, който отказва да се ваксинира и насърчава хората да последват примера му, твърди, че има антитела, тъй като вече е прекарал COVID-19.

Говорител на Сантос каза, че от екипа на Болсонаро не са се свързвали с отбора, и добави, че всички фенове трябва да спазват противоепидемичните правила.

Над 601 хиляди човека са починали от коронавирус в Бразилия от началото на пандемията. Страната е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати.

В Бразилия, с население от 212 милиона души, са потвърдени общо близо 21,576 милиона случая на коронавирус. Страната е трета по този показател след САЩ и Индия.

С напредъка на ваксинационната кампания обаче коронавирусната епидемия в Бразилия отслабна. Над 70 процента от бразилците са получили поне първа доза ваксина. Броят на смъртните случаи от инфекцията за денонощие през последната седмица е под 500 при близо 3000 в разгара на епидемията през април.

Вчера бразилското министерство на здравеопазването съобщи за 182 починали - най-малкия брой от 15 ноември миналата година. Новите случаи на коронавирус през последното денонощие са само 8639 при рекорд от над 115 хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови