Не е обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска болница

OFFNews 13 септември 2021 в 16:38 880 0

Не е била обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска болница. Подобна мярка не е споделяна от ректора академик Трайков, или от друг от ръководителите на университета.

Това гласи изявлението на ректора на Медицинския университет София по повод състоянието на лечебното заведение.

Ето и пълния текст на позицията на акад. Лъчезар Трайков:

"Уважаеми колеги,

Информирам Ви, че на 13.09.2021г., след одобрение от Ректорско-декански съвет, ръководството на Медицински университет-София изпрати отворено писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката, с покана за обща среща, на която да споделим нашата съпричастност и визия за спасяването и оздравяването на УМБАЛ “Александровска” - гръбнака на обучението и научното развитие на Медицинския факултет, където се обучават 3700 бъдещи медици.

С това писмо искаме да внесем и яснота по повод неверни твърдения, отправени в публичното пространство, към най-старото и най-голямо медицинско висше учебно заведение в България и неговите ръководители.

В свое писмо, изпратено до Министерство на образованието и науката и до Министерство на здравеопазването, директорът на УМБАЛ „Александровска“, д-р Атанас Атанасов заявява, че ректорът, академик Лъчезар Трайков е обявил, че ще иска отмяна на статута на университетска болница в знак на несъгласие с предлаганите от новото ръководство промени.

Уважаеми колеги,

В Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформи, които биха помогнали на “Александровска” да се изправи на крака в изключително тежък за медицинското съсловие и пациентите период на непозната зараза.

Да, университетът, е силно загрижен за състоянието на УМБАЛ „Александровска“, защото сме загрижени за качеството на обучението на нашите студенти в най-голямата болница в България. Да, тревожим се и за съдбата на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска”, защото с днешна дата това са 241 преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. Тази болница не е просто място за практическо обучение на бъдещите медицински специалисти, а е болница, с която е свързана професионалната и лична съдба на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. Тя е тяхното бъдеще като научни работници, тук са техните експертни контакти – накратко, “Александровска” е тяхната Алма Матер. Поради това и МУ-София в продължение на години инвестира всяка година средно по 4 млн. лева за ремонти на учебни зали и закупуване на апаратура, която подпомага научната и образователна дейност, но и издига клиничния капацитет и престиж на болницата.

Точно защото сме съпричастни да се намерят бързо най-ефективните оздравителни мерки, но защото сме и убедени, че проблемите се решават с диалог, проведохме два разговора с директора на УМБАЛ „Александровска“, включително и на Ректорски съвет на 30.08.2021г., на който д-р Атанасов беше специално поканен. Отправихме предложения за обединяване на усилията ни в посока търсене на решение за спасяване на болницата, декларирахме готовност за подкрепа от страна на университета.

Д-р Атанасов, на свой ред, покани ръководството да присъства на заседанията на комисията, която изработва проект за преструктуриране на болницата. В резултат на тази покана, ректорът и деканът на Медицински факултет проф. Буланов, посетиха заедно заседанието на 07.09.2021г., а деканът посети сам и предходното заседание – на 01.09.2021г.

Ясно подчертаваме - на нито една от срещите и разговорите не е била обмисляна отмяна на университетския статут на болницата. Нито пък гласно подобна мярка е споделяна от ректора академик Трайков, или от друг от ръководителите на университета.

Медицинският университет категорично не участва в политически схеми, нито търси конфликти. Ние търсим решения.

Нашата визия е да подпомогнем болницата, за да бъде оздравена ефективно. Без да се засяга качеството на образованието, което университетът предлага. Без да се налага съкращаване на експерти - медици и преподаватели. С повторно преразглеждане на задълженията и с правилно приоритизиране на ценностите, които трябва да са в основата на управлението на болнично заведение от подобен ранг.

Готови сме да подкрепим всяка идея, да споделим нашата визия, за да опазим „Александровска“ и като основна университетска структура, и като болнично заведение."

Изявлението на ректора на Медицинския университет е в отговор на публикации, според които заради влошеното финансово състояние статутът на водещо университетско звено на УМБАЛ "Александровска" е застрашен.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  Няма коментари към тази новина !

   
  X

  За и против Гей парада