НБУ се готви за учебната година с ваксинационна кампания ''Няма страшно''

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2021 в 13:03 618 0

Снимка НБУ

Нов български университет (НБУ), съвместно със Столичната община (СО), открива временен ваксинационен пункт на 13 и 14 септември под слогана "Няма страшно" предаде БТА.

Той ще бъде в кампуса на НБУ, с работно време от 11.00 до 18.00 часа. При интерес "зеленият коридор" ще продължи да работи, информират от пресцентъра на висшето училище.

Пунктът за ваксиниране ще бъде разположен пред централния вход на НБУ. В него ще работи медицински екип, който ще консултира гражданите и ще поставя ваксините. Желаещите да се имунизират ще могат да избират между три от одобрените от ЕС ваксини срещу COVID-19 - на "Пфайзер", "Модерна" и на "Янсен".

Те ще бъдат осигурени от столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ), а организацията ще се извърши от екипите на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" и от дирекцията "Здравеопазване" на СО.

В първата ваксинационна кампания, която НБУ осъществи в началото на годината, са се включили част от ръководството на висшето училище, служители и студенти. Половин година по-късно някои от тях споделят своите мнения за кампанията.

"През пролетта един приятел ме попита защо съм се ваксинирал, след като има толкова много съмнения в качествата на ваксините. Отговорих му лично: че само така имам шанс да се срещам очи в очи с моите студенти в аудиториите - открито и без страх. И защото съм човек на науката и знанието, а не на суеверието и конспирациите. Но ваксинирането не е само личен въпрос. Всички ние от академичната общност, ако нямаме непреодолими здравни причини, трябва да се ваксинираме - за да учим и преподаваме в един отворен към хората университет", казва ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов.

Доц. Снежина Петрова - ръководител на департамента "Театър" на НБУ, споделя:

"Заразих се. Разболях се. Оздравях. Ваксинирах се. Работя. Мога да целуна децата си, да прегърна близките, да съм на сцената без маска, да пътувам. Мога да живея с един страх по-малко. Не мога да убедя никого да го направи. Не мога да повече да преподавам дистанционно. Не мога повече да уча с моите деца като домашен учител. Не мога да преживея лесно смъртта от един вирус. Не мога да очаквам да ме лекуват богове. Не мога да съм сигурна в нищо. Животът е постоянен риск".

Проф. д-р Ивайло Търнев - член на настоятелството на НБУ, преподавател в департамента "Когнитивна наука и психология" и началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", призовава:

"Бъдете отговорни за Вашето здраве и здравето на вашите близки, приятели и колеги. Ваксинирайте се сега! Ваксината спасява човешки животи и дава свобода. FDA одобри ваксината на Pfizer за стандартна употреба след цялостно проучване. Не се страхувайте от ваксината, страхувайте се от болестта!".

Кампанията "Няма страшно" ще е отворена към всички, които имат желание да се ваксинират, информират от НБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови