Научни данни: коронавирусът засяга мъжката потентност

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2021 в 10:42 1086 0

Снимка Pixabay

SARS-CoV вирусите имат въздействие върху хормоналната секреция. Промяната в нивата на тестостерона, LH (лутеинизиращия хормон) и адреналина повлияват не само процеса на сперматогенеза, но засягат и потентността при мъжа. Това показват данни от научни изследвания, цитирани от Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Изследвания показват и негативна зависимост между тежестта, с която протича заболяването и отклоненията на хормоналните нива от нормалните им стойности. Към момента е проведено едно изследване, което доказва наличие на SARS-CoV-2 в тъкан от пениса, като изказва предположение за взаимовръзка с установена еректилна дисфункция при пациентите.

Анализираните до момента научни данни показват, че прилагането на РНК ваксини, не оказва негативно влияние върху параметрите на семенната течност спрямо проведените преди ваксинация изследвания.

Стандартно, при част от ваксинираните пациенти се отчита краткосрочно повишаване на телесната температура. Сперматогенезата е температурно чувствителен процес и фебрилитетът, без оглед на факторите, които го предизвикват, може да доведе до отклонения при параметрите на еякулата. Те обаче са обратими с подобряване на общото здравословно състояние, отчитат експертите.

Специалистите в областта на човешката репродукция, се обединяват около тезата, че боледуването и лечението на COVID-19 при мъже, би могло да има значително по-сериозно въздействие върху фертилитета, отколкото ваксинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови