Национална мрежа за децата: Настояваме за нова и независима оценка на сградата за детска болница

OFFNews 25 ноември 2019 в 10:00 1607 0

Снимка Архив

"Настояваме за провеждането на нова и независима оценка на съществуващата конструкция, която реално да отговори на въпросите дали е подходящо тя да бъде използвана за изграждането на детската болница, дали е безопасна за строеж и впоследствие за употреба, какви са ползите и рисковете в нейното инвестиране, включително като се има предвид достъпа до сградата, възможностите за енергийна ефективност и комуникации." Това гласи отворената позиция на Националната мрежа за децата (НМД) за създалите се съмнения по изграждането на детска болница в София

От организацията от години алармират, че децата и родителите нямат достъп до ефективно здравеопазване и обикалят в някои случаи до 17 здравни заведения в София, за да получат нужната здравна грижа. 

"Свидетели сме на ситуация, която поставя под съмнение успешното реализиране на намерението за изграждане на детска болница в столицата ни", заявяват от НМД.

Обявената обществена поръчка от Министерство на здравеопазването за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор)“ беше спряна предвид внесени жалби от Камарата на архитектите (според която сградата е невъзможна и незаконна в сегашното си състояние, и най-вече - опасна) в Комисията за защита на конкуренцията. След отрицателното произнасяне на Комисията, Камарата на архитектите внесе жалба за спиране на обществената поръчка и във Върховния административен съд, чието произнасяне очакваме, предвид провелото се заседание на 11 ноември.

В началото на ноември Камарата на архитектите организира дискусия за бъдещата детска болница. Представиха се техните аргументи против използването на настоящото скеле, правен анализ за незаконността му, технически анализ на опасностите, както и тенденциите в Европа при построяването на детски болници. Бяха представени и данни от извършеното обследване на сградата, поръчано от Министерство на здравеопазването, които са силно притеснителни и подлагат на съмнение истинността и стойността му.

"Убедени сме, че не трябва да се правят компромиси с безопасността, сигурността и адекватността на отдавна построената сграда, подкрепяме Камарата на архитектите в България в каузата за изграждане на болница по утвърдените световни стандарти, която следва да осигури качествена среда за лечение на децата ни и развитие на педиатрията у нас. Обръщаме отново внимание, че по-широкото обсъждане формира поле на съгласие и гарантира ефективно използване на наличните ресурси за постигане на най-добрия резултат, още повече с толкова голяма обществена значимост. Да не използваме краткосрочни решения за разрешаване на дългосрочни стратегически проблеми", призовават в позицията си от НМД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови