Наполовина е намаляло количеството на сперматозоидите при мъжете, показват изследвания

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2019 в 10:06 1085 1

Снимка Pixabay

През последните четири десетилетия количеството на сперматозоидите в еякулата е намаляло с 50%. Учени от Еврейския университет в Ерусалим са анализирали почти 250 изследвания, в които са участвали 43 000 мъже. Резултатите са оповестени в списание Focus, в публикация посветена на Световния ден на контрацепцията 26 септември.

От 1970 г. насам учените наблюдават устойчиво снижаване на количеството на сперматозоидите при мъжете. Все още не съществува „криза на спермата“, твърдят специалистите, но тенденцията е сериозна – дори след 30 години значителна част от мъжете в Западна Европа може да бъдат неспособни да се възпроизвеждат.

В еякулата на мъжете днес се съдържат „само“ около 138 млн. сперматозоиди, твърдят специалистите.
За сравнение, през 1973 г. средното количество сперматозоиди е било около 338 милиона. По данни на СЗО 39 млн. сперматозоиди е все още приемлив показател.

Макар ситуацията в момента да не е повод за безпокойство, тенденцията ще става все по-актуална. 

Към грижите за бъдещето на човечеството се добавя и още една – снижаването на количеството на сперматозоидите увеличава риска от заболявания като рак на тестисите, казват експертите.

Те обясняват причините за тревожната тенденция с влиянието на околната среда и начина на живот. Други фактори са химичните вещества в пластмасата и козметиката, които действат като женския хормон естроген.

Наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето също имат отрицателен ефект върху количеството на сперматозоидите, казват специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови