Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция след ваксиниране

Наблюдава се отпускане след поставяне на първата доза, което предизвиква заразяване с вируса, коментира епидемиологът д-р Христиана Бацелова

OFFNews Последна промяна на 29 март 2021 в 09:39 1714 0

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", обясни по БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ - Пловдив.

Тя предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази. Траен имунитет се изгражда на 14-тия ден след втората доза.

"Това, което наблюдаваме, е отпускане след поставяне на първата доза, свалянето на маската, някои се заразяват в дните около имунизацията. Всъщност ваксината не е причината, причината е, че човекът се е заразил, самата ваксина не може да го разболее", категорична беше епидемиоложката.

По думите ѝ социалният фактор у нас "куца" и дисциплината в една част от населението. Друг проблем е недоверието към маските, които доказано предпазват. 

За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Става въпрос за въздушно-капкова инфекция и няма как тя да се разпространява без да е прекъснат контактът, допълни д-р Бацелова.

На въпрос дали при поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с коронавирус, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втора доза от препарата, д-р Бацелова отговори, че трябва да се постави, за да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

И трите ваксини, които са достъпни у нас, са с еднакъв профил на безопасност. Няма препарат, който сам по себе си може да предизвика фатален край, категорична е д-р Бацелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X