Нагло, цинично, безпардонно - над 200 000 лв. за лекарства на онкоболни са източени в благоевградска болница

Янка Петкова 21 февруари 2022 в 14:46 4594 0

"Над 200 000 лв. за лекарства на онкоболни пациенти са източени от Специализираната болница за активно лечение по онкология "Свети Мина" в Благоевград. И това е само върхът на айсберга", заяви на извънреден брифинг кметът на града Илко Стоянов. Злоупотребите са продължавали с години, проверката е показала и фрапиращи нарушения при обществените поръчки.

През октомври 2021 г. е бил сменен управителят на онкологичната болница д-р Георги Георгиев и е започнал започнат одит на цялостното състояние на общинското дружество. Той продължава и в момента. 

Проверката до момента показва, че за две години са усвоени над 200 000 лв., а финансовият директор е един от участниците в схемата.

Как е действала тя:

"В момента, в който са били превеждани парите за лекарствата, те са насочвани към сметката на Взаимоспомагателната каса, след което са били изтегляни на каса. Много простичко, много елементарно. В момента там има наличност от 13 лв и две стотинки", обясни кметът Стоянов.

За схемата е станало ясно след сигнал на един от доставчиците, който е предупредил, че е крайно време да му бъде платено. Задълженията към него са за над 320 000 лв. По думите на кмета това е продължило две години 2020-2021 г. "Оттогава, когато трябваше да се проведе конкурс за управител на онкоболницата, който не беше сменен", поясни Стоянов.

По-късно е станало ясно, че злоупотреби има и при плащането на задължения като такса смет, която е била надписвана, а разликата отново превеждана към Взаимоспомагателната каса. Подобна е била схемата и с осчетоводени възнаграждения на лекари, които са външни за болницата специалисти. Те също не са си получили парите.

"Не знаем до какво ниво са нарушенията, тепърва се проверява състоянието на болницата, задълженията към всички доставчици. Ако не бяхме извършили промяна в ръководството на "Св. Мина", болницата щеше да бъде доведена до фалит. Въпреки това правим всичко възможно да я съхраним и лечението на онкоболните пациенти продължава", увери кметът и заяви, че случаят е предаден на Окръжната прокуратура в Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови