Quantcast

Над милион вече са ваксинирани в Китай

Ваксините са в последен стадий на тестване, но въпреки това се поставят на медиците на първа линия и на държавните служители

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2020 в 08:55 1873 0

В Китай вече има над 1 милион ваксинирани срещу COVID-19. Ваксините са в последен стадий на тестване, но въпреки това се поставят на медиците на първа линия и на държавни служители.

Това каза по bTV Цън Цон, председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай.

Ситуацията с коронавируса в Китай е спокойна и не се наблюдава втора вълна. По официална статистика има десетки случаи в цялата страна, но те са малко на фона на многобройното население, поясни той.

По думите му ваксините се правят от три китайски компании и са предназначени за целия свят, ако някой иска да ги закупи. Четири от ваксините са в последен стадий на тестване върху хора. Властите обаче твърдят, че те са подходящи за спешна нужда, обясни Цън Цон.

Той коментира, че дисциплината и сериозното отношение към този казус е това, което помага на всички азиатски страни да успеят да овладеят безконтролното разпространение на коронавируса.

„В западните страни хората нямат доверие в управляващите и за тях голям проблем е носенето на маски. В азиатските страни всеки носи маска и преди коронавируса и за тях това отношение е странно. Това е основната разлика“, коментира Цън Цон.

Той обясни още, че кризата с коронавируса се е отразила негативно и върху китайската икономика. Мерките в страната са финансово подпомагане на големи държавни компании, за да може техните служители да запазят работните си места.