Над 70 български лекари са заявили готовност да лекуват украински бежанци

OFFNews 01 март 2022 в 10:30 1067 0

Снимка Архив/БТА

До края на вчерашния ден над 70 български лекари са заявили готовност да лекуват украински бежанци. Голяма част от тях са общопрактикуващи, съобщи по bTV д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България". 

Медиците говорят руски език, а 12 от тях - украински.

Д-р Симидчиев призова колегите си да се включат в доброволческата инициатива. Засега по-голяма част от изявилите желание да помогнат са от София, Варна и Пловдив.

Тези специалисти изпълняват ролята на "входни точки" на пристигащите от Украйна към здравната система, посочи д-р Симидчиев - тъй като при тях ще бъдат регистрирани и при нужда - насочвани за по-нататъшно лечение. 

Според депутата трябва да бъдат направени нормативни промени в някои наредби, както и в Законите за доброволчеството и даренията, за да може бежанците по-бързо да се интегрират в системата на здравеопазването и да се улесни логистиката по тяхното настаняване у нас.

По думите му няма проблем тези от пристигащите, които не са ваксинирани, да го направят у нас. Същевременно предупреди, че при навлизането на големи групи хора с неясен имунизационен статус в страната, има риск от повишаване на заболеваемостта от коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови