Над 550 български деца ще получават медицински храни

След две години застъпничество на Национална мрежа за децата и над 20 организации в страната, НЗОК прие два кода, чрез които медицинските храни при домашно лечение ще бъдат реимбурсирани

OFFNews 19 октомври 2023 в 13:22 671 0

медицинска храна

Снимка Getty Images

Медицинска храна

Националната здравноосигурителна каса ще ззаплаща медицинските храни на над 550 деца.

Това стана възможно с решение на Надзорния съвет на НЗОК, който прие в Списък на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната Касата заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и медицински храни, да бъдат добавени следните два кода по МКБ 10 – Е43 за „Тежко белтъчно-калорийно недохранване, неуточнено“ и Е44.0 за „Умерено белтъчно-калорийно недохранване“.

Децата и възрастните, които имат нужда от ентерални храни, ще ги получават като грижа от държавата, вместо да чакат на дарителски кампании, както е досега. След месеци настояване пред институциите НЗОК прие, че малнутрицията е достатъчно основание, за да се реимбурсират медицински храни за пациенти, които имат нужда от нея.

Зад тази първа крачка стоят две години доброволен труд и воля за промяна на експерти от Национална мрежа за децата (НМД), сдружение „Общност Мостове“, лекари, родители и представители на 24 граждански организации в страната, които писаха писма, правиха анализи вместо институциите, ходиха по ведомствата, за да обясняват сериозността на проблема и да настояват държавата да поеме грижата за пециентите с малнутриция и малдисгестия така, както се случва в другите европейски държави, пишат от НМД.

Медицинска храна или съд: Националната мрежа за децата обвини НЗОК в бездействие

Решението от заседанието на 17 октомври е публикувано в сайта на НЗОК тук, документът е достъпен и в сайта На Национална мрежа за децата тук. Очаква се да бъде обнародвано в Държавен вестник до дни, след което предстоят още няколко стъпки.

На следващо заседание в НЗОК комисия трябва да изготви спецификациите за храните, които ще бъдат закупувани от касата през 2024 г. Те следва да бъдат одобрени от Надзорен съвет, след което да се премине към провеждането на търговете. Медицинските храни, реимбурсирани от Касата ще бъдат достъпни за деца и възрастни пациенти от следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки