Над 500 души се изследваха безплатно за диабет във ВМА

OFFNews 14 ноември 2017 в 13:56 1901 0

Над 500 души се изследваха безплатно във ВMA в Световния ден за борба със захарния диабет.

Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната установиха наличие на заболяването при 20 от всички изследвали се в рамките на днешната кампания, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентите са получили препоръки и консултации за последващо лечение.

Кампанията на ВМА е насочена именно към хора, които не предполагат, че имат захарен диабет. Според Националната асоциация на децата и младите хора с диабет българите с диабет са над 460 000, а други 200 000 не знаят, че са болни. 

"Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве", категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация.

"Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат", призова още проф. Даскалова.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови