Над 50% от носителите на Омикрон не подозират, че са заразени

OFFNews 18 август 2022 в 08:33 5283 0

Омикрон

Снимка Getty Images

Варианти на COVID-19

Близо 56 на 100 от носителите на варианта Омикрон не подозират, че са заразени с коронавирус. Това показва наблюдението на лекари от медицинския център "Сидърс-Синай", предаде БТА.

Повече от половината доброволци, които изследвахме, нямаха представа, че са били заразени с варианта Омикрон. Надяваме се, че хората ще прочетат нашите изводи и след това ще започнат да се тестват по-често и да бъдат по-внимателни към контактите с хора, които наскоро са били болни, казва Сузан Чен от екипа, цитирана от пресслужбата на центъра.

Вариантът Омикрон на SARS-CoV-2 има 37 мутации, много от които значително са променили начина, по който е подредена обвивката на коронавируса. Тези промени, както установиха американски учени през декември, направиха патогена на COVID-19 неуязвим за почти всички известни моноклонални антитела и драстично намалиха ефективността на всички съществуващи ваксини.

Много учени и лекари предполагат, че тези мутации не само са увеличили заразността на SARS-CoV-2, но също така са променили типичния характер на инфекцията. По-специално, заразата с Омикрон сравнително рядко води до загуба на обоняние и вкус, като в същото време носителите на тази разновидност на патогена на COVID-19 много повече пренасят инфекцията без видими симптоми, отколкото при Бета и Делта коронавирусите.

Чен и нейните колеги са се заинтересували как появата на варианта Омикрон е повлияла на честотата на асимптоматични форми на COVID-19 и разпространението на вируса при пациенти с подобни вариации на инфекцията. За да отговорят на този въпрос, учените са работили с 2400 калифорнийци, които са се съгласили редовно да правят тестове за наличие на SARS-CoV-2 или антитела към него.

Анализ на резултатите от тези тестове показва, че през декември миналата година и през януари тази година малко повече от двеста доброволци са се заразили с новия коронавирус. Всички те са ваксинирани и редовно преглеждани, но само 44 процента от американците, които са се възстановили от болестта, са знаели, че неотдавна са прекарали COVID-19 под каквато и да е форма.

В същото време учените установиха, че само 10 процента от пациентите, които са били заразени с варианта Омикрон в латентна форма, са имали някакви симптоми на заболяването, като треска, хрема или кашлица. По-голямата част от доброволците, отбелязват Ченг и нейните колеги, смятат, че са имали обикновена настинка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови