Над 50% от българите са готови да купуват лекарства с е-рецепта

OFFNews 10 март 2021 в 10:12 856 0

Повече от половината от българите са готови да купуват лекарства с рецепта онлайн, показва национално проучване проучване на Market Links за нагласите за снабдяване с медикаменти по модела Click & Collect. 

Резултатите бяха представени по време на конференция, посветена на дигиталната трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти.

Услугата Click & Collect е по-предпочитана сред по-младите потребители на възраст 18 и 59 г., но сериозен процент се наблюдава и сред по-възрастните – около 35%. Ако продажбата на лекарства по лекарско предписание онлайн бъде разрешена в страната ни, по модела на много други европейски държави, то Click& Collect би бил предпочитаният модел за 68% от жителите на София и големите градове, както и за 39% от живеещите в селата. По отношение на модела за онлайн покупка и доставка до дома интерес към него са декларирали 65% от живеещите в София и големите градове и 40% в селата.

В рамките на събитието представители на държавата, лекарите и пациентите, както и здравни експерти, се обединиха около необходимостта от промени в регулациите, които да отговорят на нуждите на пациента и темпа на развитие на бизнеса, както и надпартиен консенсус с план в конкретни стъпки за дигитализация на здравеопазването у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!