Над 400 000 души страдат от бронхиална астма у нас

OFFNews 21 февруари 2020 в 14:45 2465 0

Над 400 000 души страдат от бронхиална астма. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Астматичните пристъпи при децата са водеща причина за хоспитализации и нужда от спешна помощ.

Данните бяха цитирани по повод стартирането на националната кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве". Тя представя здравната и социална тежест на обструктивните белодробни заболявания.

В специален видео клип „Не оставяй астмата да контролира живота ти“ с каузата се ангажира най-успешният български плувец Петър Стойчев. Видеото е съвместна инициатива на Асоциация на българите боледуващи от астма (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и "Астра Зенека".

Видеото представя най-честите симптоми на астмата - задух, пристъпи на кашлица, стягане в областта на гърдите и акцентира върху факта, че астмата е възпалително заболяване на белите дробове, което изисква ежедневно лечение.

Акцентът е върху ранната диагностика на астмата и насърчава хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови