Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Над 300 души се включиха в кампания за скрининг на белодробни заболявания

OFFNews 11 април 2023 в 10:37 533 0

кампания

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Кампания за скрининг на белодробни заболявания

В кампанията за скрининг на хронични белодробни заболявания на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Свети Иван Рилски“ в София са се включили 316 човека на възраст от 20 до 88 години, съобщават от лечебното заведение.

В рамките на три дни, на мобилен пункт пред болницата, лекари от белодробните отделения и студенти от „Асоциацията на студентите-медици в България“ изследваха всички желаещи и ги информираха за здравословния риск за белите дробове, свързан с тютюнопушенето и фините прахови частици.

При по-голяма част от пациентите са установени отклонения в белодробните функционални показатели, като доминира рестриктивен тип нарушение на дишането, съобщават от болницата.

При 33,3% от участниците на възраст до 39 години е измерен нисък витален капацитет – белодробна рестрикция. Изолирана бронхиална обструкция и обструкция, като част от смесен тип нарушение на дишането, е установена само при участниците на и над 40-годишна възраст (n=17, 5,4%). Тези резултати са в съответствие с известната по-висока честота на изява на хронична обструктивна белодробна болест в късна възраст.

Участие в скрининга са взели 142-ма (44,9%) мъже и 174-ри (55,1%) жени. При 164 души (51,9%) са установени патологични отклонения във функционалните показатели на дишането. При 11 (3,5%) – обструктивен тип нарушение в дишането, при 147 души (46,5%) – рестриктивен тип нарушение, а при шест (1,9%) – смесен тип нарушение.

Малка част от участниците в програмата са били с известно за тях белодробно заболяване, а тези с ниски функционални показатели са насочени за специализирано изследване на белодробната функция и преглед от специалист, информират от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

От болницата припомнят, че предвид високата честота на тютюнопушене, качеството на атмосферния въздух в София и пандемичното разпространение на COVID-19 през последните години, е важно за обществото да се реализират повече програми за ранно диагностициране на белодробните заболявания. Също така от изключителна важност за превенцията са профилактичните прегледи при специалист. Според статистиката белодробните заболявания се нареждат наравно със сърдечно-съдовите заболявания по причиняване на смърт.

Кампанията се проведе от 3-ти до 5 април. Специалистите от болницата съветват да се прави скрининг на белите дробове веднъж годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews