Над 30 хил. заразени с COVID-19 за едно денонощие във Франция

OFFNews 16 октомври 2020 в 08:34 2803 0

Снимка unsplash.com

Франция регистрира голям скок в броя на случаите на коронавирус. Те надхвърлиха 30 хил. за денонощие за първи път от началото на пандемията, съобщава Националната служба за обществено здравеопазване.

Това се случва в навечерието на въвеждания от събота вечерта полицейски час в Париж и други осем града. На жителите им се забранява да излизат от домовете си между 21:00 и 6:00 за поне четири седмици. Президентът Макрон се надява това да помогне дневният брой новозаразени да се намали до 3000 души.

В четвъртък са потвърдени 30 621 заразени. Ден по-рано новите случаи бяха 22 591.

Световната здравна организация предупреди, че строгите мерки са "абсолютно необходими", за да бъде спасен животът на хора. СЗО изисква европейските правителства да предприемат такива, защото Старият континент е преминал прага от 1000 смъртни случая на денонощие.

Милиони европейци са принудени да спазват строги мерки сега, когато правителствата им се борят с втората вълна на COVID-19.

Подобно на Франция, Полша и Германия също съобщават за най-големия си ръст на нови случаи в четвъртък, откакто в страните започна масово тестване.

Подобна е ситуацията в Русия - ръстът на новорегистрирани заразени от началото на пандемията е най-големият, 286 души са починали от вируса.

От събота обществените събития на закрити места в британската столица Лондон се спират. Продажбата на алкохол в британския парламент ще бъде забранена от  утре, предаде Ройтерс. Великобритания въвежда двуседмична карантина за пътниците от Италия, считано от неделя, предаде Франс прес, като се позова на министъра на транспорта Грант Шапс. Мярката ще се прилага и за пътниците от Ватикана и Сан Марино. Неспазващите карантината ще бъдат глобявани. Във Великобритания има над 43 хил. смъртни случая.

В Италия, която е на второ място в черната статистика, те са над 36 хил.

Полски лекари призоваха правителството да окаже повече подкрепа на изправената на предела на възможностите си здравна система на страната, след като дневният ръст на случаите на коронавирус надхвърли 8000 за първи път вчера, регистрирайки рекорд за втори пореден ден.

Над 62 хил. нови случая на коронавирус са установени в САЩ вчера. Това е най-високият ръст за денонощие от 31 юли насам, когато бяха регистрирани 66 хиляди заразени. Броят на потвърдените случаи в САЩ надхвърля 7,9 млн. Над 217 хил. са починалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови