Над 2000 са случаите на варицела през януари

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2020 в 09:25 811 0

Снимка Pixabay

От началото на годината са, регистрирани над 2000 случая на заразени с варицела. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите на д-р Кунчев за миналата година случаите са били малко над 30 000 случая, като може да се говори за пиков период както през 2019 г., така и през тази година.

На всеки 5-6 години се натрупва контингент от деца, които не са се срещали с вируса, не са боледували и заболеваемостта се повишава. Такъв цикъл се наблюдава вече 20 години. Зимните месеци са пикови при регистрирането на детските шарки, каза здравният инспектор.

Той съобщи, че вече са пристигнали и първите дози ваксини срещу варицела, които чакат разрешително от Агенцията по лекарствата, за да бъдат пуснат в аптечната мрежа. Ваксината се поставя на деца над 1-годишна възраст, а горна граница няма.

Д-р Кунчев коментира и данните от доклада на ЕК, в който се споменава, че заболеваемостта от туберкулоза у нас е една от най-високите в ЕС. По думите му за последните 20 години регистрираните случаи са намалели двойно.