Над 2000 аптеки работят вече с новата система срещу фалшиви лекарства

OFFNews 20 февруари 2019 в 14:01 2209 2

Над 2000 аптеки са свързани вече с новата система за верификация на лекарства, която започна да действа в ЕС от 9 февруари. 

Целта на системата е да се пресече търговията с фалшиви лекарства. Първоначално тя ще действа само за лекарствата, отпускани с рецепта.

В системата вече са качени данните на над 20 млн. сериализирани опаковки лекарства.

“След 9 февруари започна оперативната фаза и тече плавният преходен период за пълно внедряване на системата. В България тя е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, изцяло според очакванията за този етап”, обясни изпълнителният директор на Българската организация за верификация на лекарствата Илиана Паунова.

През първата седмица от работата на системата са забелязани някои технически неточности, свързани най-често с настройките на баркод четците. Софтуерните доставчици на всички потребители на системата са информирани веднага.

“Те имат готовност да съдействат за изчистване на неточностите и да проведат обучение за работа с техните софтуерни приложения”, увериха от БОВЛ.

След въвеждането на системата беше въведен 6-месечен гратисен период, в рамките на който всички аптеки да се включат в системата.  

От Министерството на здравеопазването и от Изпълнителната агенция по лекарствата разпространиха и инструкции за използването на системата. 

Около 700 аптеки се включиха днес в протест, като настояха държавата да плати на аптеките за включване в системата за верификация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12424

2

petrr96

20.02 2019 в 14:57

Няма да е лошо системата да проработи.

4000

1

Xomax

20.02 2019 в 14:47

Дано само не се стигне до фалити на малките аптеки