Над 1 млн. българи боледуват от сърдечносъдови заболявания годишно

Специалисти настояват за приемане на стратегия срещу сърдечносъдовите болести у нас

OFFNews 03 май 2023 в 10:46 538 0

НКП

Снимка Скрийншот

Кардиолози ще обсъждат необходимостта от изработване и приемане на Национален кардиологичен план

Сърдечносъдовите заболявания са сред основните социалнозначими заболявания и продължават да бъдат водещата причина за смъртност у нас, а страната ни все още няма стратегия за превенцията, профилактиката и лечението им. Всяка година над 1 млн. българи боледуват от сърдечносъдови заболявания, извършват се около 6000 кардиохирургични операции и близо 90 000 интервенционални процедури.

Водещи кардиолози ще обсъждат днес необходимостта от изработване и приемане на Национален кардиологичен план на конференция, организирана от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) с подкрепата на в. "Капитал".

Целта на дискусията е приемането на Национален кардиологичен план от 49-тото Народно събрание и фокусиране на институциите и обществото върху важността от изработването на програми за изпълнението му и постигането на по-дълъг и по-качествен живот за българските граждани.

Това е приоритет не само на Дружеството на кардиолозите в България, но и на цялото общество. Лекари, институции, съсловни и професионални организации и други представители на неправителствения сектор се обединяват за институционализиране и приемане на стратегическия за България документ.

Дружеството на кардиолозите в България е сред първите, присъединили се към Плана за справяне със сърдечносъдовите заболявания на Европейския алианс за сърдечносъдово здраве.

Участници във форума ще бъдат представители на ДКБ и на Европейското кардиологично дружество (ESC). Сред акцентите на презентациите са достъпът на пациентите със сърдечносъдови болести до навременна и висококачествена медицинска помощ, дигиталната трансформация и инвестициите в здравето на нацията с тяхната основна роля в борбата със сърдечносъдовите болести, осигуряването на ранна терапия с персонализирана медицинска грижа и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки