Над 1 милион души са починали от COVID-19 от началото на годината

OFFNews Последна промяна на 26 август 2022 в 09:04 494 0

Тедрос Аданом-Гебрейесус

Снимка Getty Images

Тедрос Аданом-Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Пандемията от коронавируса е отнела живота на над 1 милион души по света от началото на годината, съобщи Световната здравна организация (СЗО) и призова правителствата да ускорят имунизациите, предвид това, че една трета от световното население все още не е ваксинирана, предаде Франс прес.

"Тази седмица преминахме един трагичен жалон от 1 милион починали от COVID-19 от началото на годината", каза на пресконференция генералният директор на СЗО Тедрос Аданом-Гебрейесус.

"Не можем да кажем, че се учим да живеем с коронавирус, ако само тази година от заразата вече са починали 1 милион души", каза шефът на СЗО. Той отбеляза, че "международната общност вече разполага с всички инструменти, за да предотврати тези смъртни случаи".

Гебрейесус призова правителствата на всички държави да удвоят усилията си за ваксинация на всички здравни работници, възрастни хора и други хора от най-уязвимите групи, с цел да се постигне имунизиране на не по-малко от 70 процента от световното население.

Той напомни, че в страните с ниски доходи "неваксинирани остават две трети от здравните работници и три четвърти от възрастните хора".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови