На първо четене: Областните болници с допълнително финансиране от МЗ

Янка Петкова 11 януари 2023 в 12:18 825 0

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

проф. Костадин Ангелов, депутат, ГЕРБ

Министърът на здравеопазването да може да финансира дейности на областните многопрофилни болници приеха на първо четене народните представители, с промени в Закона за лечебните заведения.

Законопроектът бе гласуван единодушно със 180 гласа "за". С промените се осигурява правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Законопроектът касае областните многопрофилни болници, които имат особено място в националната система на здравеопазването, с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната. Те изпълняват съществени задачи при спешното здравеопазване и при извънредни ситуации и аварии. Тези лечебни заведения имат и редица незадължителни за останалите задължения, сред които обезпечаването на дейности, свързани със съдебната медицина, патоанатамията, приемът на здравнонеосигурени спешни пациенти. Това определено означава разходване на финансов ресурс, поддържане на кадрови потенциал, коментира проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, който е вносител на законопроекта.

В хода на дискусията Марио Рангелов от ДПС заяви, че ще подкрепят законопроекта. Той посочи, че ще направят предложение за промени, свързано с УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен. Илиян Йончев от "БСП за България" също заяви подкрепа за предложения законопроект. Той подчерта, че плевенската болница е една от най-големите в страната с 900 легла и е гръбнакът на здравеопазването за цяла Северна България и също заяви готовност за предложения за промени между първо и второ четене.

Подкрепа за законопроекта изразиха и от "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме Промяната" (ПП). Д-р Александър Симидчиев (ДБ) каза, че начинът, по който се решава проблемът, не е стратегически и устойчив. Васил Пандов от ПП коментира, че ще направят предложение за прецизиране на текста, като изрично бъде разписано, че тези средства да бъдат разходвани за осигуряване на възнагражденията на работещите в областните болници.

Прието беше предложението срокът между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен от 7 на три дни, тъй като е консенсусен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови