МЗ с указания кой може и кой не може да се имунизира с ваксината на Пфайзер

OFFNews 27 октомври 2021 в 10:57 12191 1

Здравното министерство напомня за кого е противопоказана имунизацията с ваксината на Пфайзе/Бионтех и при кои случаи се следва специална процедура.

Към лицата, които не бива да си поставят тази РНК ваксина са всички с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса) и още:

- хора, които са на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

- хора, които които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми;

Кой може да се имунизира с ваксината на Пфайзер/Бионтех, след консултация с лекар

- лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;

- бременни;

- лица с имунокомпрометиращи заболявания;

-кърмещи жени;

- лица на терапия с антикоагуланти.

Кой трябва да следва специална процедура

Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.

Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

Хората с известна експозиция на COVID-19 (контактни) трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

Хората, които са получили друга ваксина (не срещу COVID-19), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. Ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови