МЗ разреши поставянето на четвърта доза ваксина срещу COVID-19

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първата

OFFNews 24 юни 2022 в 12:39 1351 0

ваксинация срещу COVID-19

Снимка Министерство на здравеопазването

втора бустерна доза ваксина срещу COVID-19

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Според указанията на експертите за преболедувалите поставянето на бустера е не по-рано от 3 месеца след потвърждаване на диагнозата, при направен пълен ваксинационен курс.

Разрешението идва на фона на нарастващия брой новозаразени. За последното денонощие те са 320, делът на позитивните проби сред направените тестове е над 10 на 100.

За кого е силно препоръчителна втората бустерна доза:

- Имунокомпрометирани;

- Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- Пациенти на хронична диализа;

- Пациенти с онкохематологични заболявания;

- Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

- Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

- Възрастни хора на и над 65 г.

Доц. Гломб: Заразените с COVD-19 се увеличават, болниците започват да се пълнят

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ (пълния списък можете да видите тук). 

От понеделник, 27 юни, ще могат да се издава и сертификати за втора бустерна доза.

Сертификатът е идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4.

Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша