МЗ откри нарушение при лечението на починалата в Плевен родилка

OFFNews 21 август 2018 в 15:21 8598 1

Откриха нарушения при лечението на родилката, която почина в Плевен след планирано секцио, съобщиха от здравното министерство след приключване на проверката в плевенската болница „Д-р Георги Странски“.

Жената е постъпила в болницата на 25 юли за планово цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката.

На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация.

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да се извърши под обща анестезия.

Оперативната интервенция е започнала в 9 часа на 26 юли. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настъпва остра хипоксия, довела до пренатално страдание за плода.

Реанимационните мероприятия в Клиниката по акушерство и гинекология са продължили в пълен обем до 14.00 ч., след което е взето решение за преустановяването им поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и обявеният час на смъртта.

Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в гр. Плевен.

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в срок до 30.09.2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

21.08 2018 в 18:21

Лекари в България са проспали важен детайл! Направо да не повярва човек! Но няма да има нито един наказан или дори порицан (което айде, няма толкова значение, реално), но важното е, че практиката в болницата, да не говорим за цялата здравна система, няма да се промени. Нещата ще продължат по този начин и след няколко години ще има нов смъртен случай по същата причина. И после пак. И после пак. И после няма да има раждания в България, така че споко, проблемът ще се реши сам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!