МЗ отговори на БАЗ и СЗБ: Протести не могат да спрат разпространението на вируса

OFFNews 07 септември 2021 в 16:46 745 0

Протестите не могат да спрат разпространението на вируса. Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им.

Така от здравното министерство отговориха на исканията на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България за преустановяване на новите ограничителни мерки, които влизат в сила от днес, и за ревизиране на Националния план за справяне с пандемията. Исканията бяха поставени в открито писмо до президента Румен Радев.

"С влизането в сила на издадената от здравния министър заповед за въвеждане на национални противоепидемични мерки, БЕЗ предвидени насрещни социални и икономически компенсации, „на улицата“ остават стотици хиляди български семейства, заети в туристическия бранш и съпътстващите го обслужващи сектори. Подобна политическа безотговорност и липса на междуинституционална координация, въпреки многократните сигнали от наша страна, не може да продължава да бъде толерирана. Настояваме за отмяна на действащите от днес противоепидемични мерки до предвиждането и приемането на съгласувани с бизнеса социални и икономически мерки за подпомагане. Настояваме за спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни и лишени от житейска и медицинска логика ограничения", пишат от сдруженията.

В позицията си до тях от здравното министерство припомнят, че  към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4 284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки.

Мерките се въвеждат по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и се даде необходимото време за подготовка за новите условия.

"Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори.

В МЗ постъпиха над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения."

В отговора на здравното ведомство се изтъква, че противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!