МЗ обмисля задължителни тестове за неваксинирани медици и социални работници

На всеки 100 заразени четирима умират, посочи служебният здравен министър Стойчо Кацаров

OFFNews 03 септември 2021 в 09:48 4277 1

Снимка Архив/БТА

„Обмисля се задължение за предпазване за някои категории професии – за служителите в старческите домове и тези в лечебните заведения“. Това каза по bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

По думите му това не означава задължителна ваксинация. Обсъжда се регулиране на тези процеси с редовно тестване или сертификат за преболедуване или ваксинация.

„Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни мерки. Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарий, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини“, посочи Кацаров. 

Той обясни, че въвеждането на новите ограничения се е наложило заради високата смъртност сред заразените с COVID-19:

„На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем мерки. Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмнонарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи“, обясни министърът.

Той посочи, че всички ограничения в новата заповед са съгласувани с професионални организации, съобразени са и с някои техни предложения в над 40 становища, които са получили от здравното министерство. По думите му, промяната на заповедта по-късно вчера, с която работното време за заведенията се удължава до 23 часа, не е съществена и други корекции няма и няма да има.

Кацаров добави, че за по-голямата част от мерките съществува възможност за отпадане ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб на ваксинирани или преболедували и представят „зелен сертификат“.

Бонусите за първа линия

Стойчо Кацаров определи новата методика за определяне на заплащането на първа линия като по-справедлива:

„Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При изготвянето ѝ са допуснати някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в отделни болници, но ще се направят корекции“, каза Кацаров.

„Преди всеки досег до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лв. Ако сте лекар, който работи цял месец в отделение с болни от коронавирус, взимате също толкова като лекарят консултант от друго отделение, консултирал един пациент“, даде пример Кацаров.

Ще се поставя ли трета доза ваксина у нас

Стойчо Кацаров обяви, че е възложил събирането на работна група от експерти към МЗ, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина.

„Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки“, каза Кацаров

В същото време той добави, че третата доза няма да бъде предлагана масово.

„Масово прилагане би трябвало да стъпва върху промяна на правилата. Няма становище от регулаторния орган - Европейската агенция по лекарствата. В този случай не е ясно кой носи отговорност при евентуални странични ефекти“, каза Кацаров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада