МЗ: Българите да не пътуват до Русия и Испания

Препоръката включа и Кипър, заради нарастващия брой заразени с COVID-19

OFFNews 09 юли 2021 в 12:56 2815 1

Заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на COVID-19 в Република Кипър, Руската федерация и Кралство Испания, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до тези държави.

Със заповед на здравния министър Стойчо Кацаров от 8 юли пристигащите от Руската федерация, Испания, Кипър се допускат на територията на България с цифров COVID сертификат на ЕС или отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа по-рано. 

Броят на новозаразените в Кипър продължава да се увеличава, 952-ма бяха новозаразените в сряда. Представителят на здравните власти Валентинос Силвестрос каза, че 84 процента от новите случаи през последната седмица са на хора под 40-годишна възраст, които не са ваксинирани. От миналата седмица Кипър отново е в червената зона на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. 

Ситуацията с COVID-19 в Русия постепенно се стабилизира, след взрив от инфекции, причинен от Делта варианта, но броят на случаите на дневна база продължава да е висок, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин, цитиран от Ройтерс. Вчера новите случаи в бяха 24 818, от които 6040 в столицата. За периода са починали 734 човека с диагноза COVID-19, което се доближава до рекордния дневен прираст в страната. Междувременно московската полиция е започнала 55 криминални дела по случаи с издадени фалшиви сертификати за ваксинация и PCR тестове. Тези сертификати са необходими за московчани, за да могат да влизат в барове и кафенета. 

В испанската област Каталуния властите решиха отново да въведат мерки за борба с разпространението на коронавируса заради увеличение на броя на заразените. Повечето новозаразени са млади хора. Дискотеките и други нощни увеселителни заведения на закрито в Каталуния ще преустановят работа в края на тази седмица. За участие в събития на открито, на които има повече от 500 души, ще се изисква отрицателен PCR или доказателство за поставена ваксина срещу COVID-19. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови