Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 души

"Справяме се доста добре с пандемията, дори повече от очакваното", казва председателят на НОЩ

OFFNews 15 януари 2021 в 09:20 1899 0

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 души. Има едно "но" - ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от Астра Зенека би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с Пфайзер, където се очакват минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите." 

Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че няма никакъв субективен елемент за броя на ваксините, които са в България. "Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1,55%, защото такъв е процентът на населението ни спрямо това на ЕС. Ще се сдобием с 12 млн. ваксини", категоричен е председателят на НОЩ.

"ЕС предвижда една солидарност с останали държави, които не са в ЕС. Ако останат ваксини, можем да ги продадем или да ги подарим. Но ако ги продадем, трябва да върнем част от парите на ЕС", обясни ген. Мутафчийски. 

Той каза, че няма никакви резерви към ваксинирането.

По думите му ЕК е заложила много на ваксината Астра Зенека, защото е евтина, лесно се произвежда и много лесно се съхранява. 

"Справяме се добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Ако се изчислява на базата на средно заболеваемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. В момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

Ситуацията, свързана с разпространението на коронавируса в цялата страна, е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews