Москов иска цялата строгост на закона за биячите на лекари

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2016 в 17:07 1934 0

Снимка БГНЕС архив

Хората, които посягат над лекари, трябва да усетят цялата строгост на закона. Това каза здравният министър Петър Москов пред bTV след поредния случай на нападение над медик в Пазарджик.

Той отчете силно намаляване на случаите на побои над лекари. „В края на 2014 г. практически всеки ден имаше побой над работещ в системата на здравеопазването, главно в спешната помощ – над 250 случая. В момента са 28–29 от началото на годината, докато има един или два това изисква още по-сериозни мерки от страна на държавата”, подчерта той.

„Аз бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда от гледна точка на репресия към такива хора. Когато на едно животно помагаш, дори и да е хищник, то не те хапе, то знае, че му помагаш. Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на този, който е дошъл да помогне”, попита Москов.

„Хора, които отказват да живеят по правилата на обществото, трябва да усетят цялата строгост на закона”, категоричен е здравният министър.

Москов увери, че увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването ще има.

Възнагражденията в спешната помощ ще се вдигнат през следващата година с не по-малко от 10%. Така общият ръст от началото на мандата става 50%, изчисли той.

Запазваме по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лв. за лекар в спешно и за сестра - 900 лева, и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психитатрични болници, отбеляза Москов.

До понеделник той ще каже как министерството вътрешно може да компенсира разходите си, за да се може да гарантира увеличение на доходите.

247 млн. лева повече има в бюджета за 2017 г. на Здравната каса в сравнение с 2016 –а, отбеляза още здравният министър.

Планирани са значителни увеличения по перата за личните лекари и за специалистите в доболничната помощ, уточни Москов.

Касата и държавата ликвидираха недостига на направления. Това е постижение, изтъкна Москов.

Министър Петър Москов коментира и оттеглянето на Кристалина Георгиева от ЕК и връщането й Световната банка като нейно лично решение. Той допълни, че доколкото знае, то няма връзка с неуспешната й номинация за генерален секретар на ООН.

На въпрос дали Реформаторите биха подкрепили президента Росен Плевнелиев за еврокомисар на мястото на Георгиева, Москов каза, че когато стартира тази процедура, РБ ще каже мнението си чрез своите органи. Като лично мнение Москов отбеляза, че харесва Плевнелиев.

По думите на Москов отношенията му с премиера Бойко Борисов са мъжки и джентълменски. „Държим на думата си”, каза министърът. Премиерът не ме е питал: „Пиле шарено ли съм, Москов?”, каза още той.

Москов призна, че президентските избори внасят напрежение в управляващата коалиция и ще го има, докато вотът не мине.