Могат ли хората с нарушена имунна система да се ваксинират срещу COVID? Да, ако нямат тежка алергия

OFFNews 25 октомври 2021 в 16:17 833 0

Хората с имунокомпрометиращи състояния могат да получат ваксината срещу COVID-19, стига да нямат тежка алергия към компонент на ваксината, напомня днес Министерството на здравеопазването.

Под "тежка" се има предвид алергична реакция, която би причинила анафилаксия (внезапни обрив, подуване и др.) и може да причини смърт, или такава, която изисква медицинска намеса.

Второто условие е да нямат тежка алергия към която и да е ваксина или инжекционно лекарство.

Препоръчва се хората с нарушена имунна система да обсъдят ползите и рисковете с личния си лекар и/или с лекаря-спрециалист, който проследява основното им заболяване, за да определят дали е подходящо да се ваксинират. Хората с тези състояния обаче също могат да бъдат изложени на по-висок риск от тежко заболяване от COVID-19, предупреждава МЗ. 

Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ препоръчват хората, които са имунокомпрометирани или приемат имуносупресивни лекарства, да получат ваксината, ако искат, стига да нямат други противопоказания. Съществува обаче риск те да имат по-слаб имунен отговор след ваксинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!