'Модерна' тества ваксината си срещу COVID-19 върху юноши

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2020 в 17:13 1541 0

Снимка архив

Американската фармацевтична компания "Модерна" е започнала клинични изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху юноши, предаде Ройтерс. 

Ваксината вече е дадена на първия участник в изследването, което обхваща деца и младежи между 12 и 18 години. Проучването се осъществява съвместно с Американския биомедицински орган за напреднали изследвания и развитие (BARDA) и цели да оцени потенциалната безопасност и имуногенност на ваксината. 

"Нашата цел е да съберем данни напролет през 2021 г., които да помогнат да приложим ваксината върху юношите преди началото на следващата учебна година", заяви главният изпълнителен директор на "Модерна" - Стефан Бансел.

"Надяваме се, че ще успеем да осигурим безопасна ваксина, която ще даде защита на юношите, така че да могат да се върнат в училище в нормална среда“, допълни той. 

До 12 януари се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да излезе с решение дали разрешава приложението на ваксината в съюза. По-рано този месец американската фармацевтична компания подаде документи за одобрение и издаване на разрешително за ваксината в Европа. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови