Модерна работи върху създаването на ваксини срещу 15 вируса

OFFNews 08 март 2022 в 09:53 936 1

Снимка Pixabay

Американската биотехнологична компания "Модерна", основана и ръководена от французина Стефан Бансел, работи вече върху ваксини на принципа на иРНК срещу други вируси, предава БТА.

Компанията си е поставила за цел да вземе на прицел 15 патогена, идентифицирани като най-големите рискове за общественото здраве от Световната здравна организация, предадоха световните агенции.

До 2025 г. "Модерна" иска да напредне с разработването на ваксини, насочени по-специално срещу Денга, Ебола, туберкулозата, хеморагичната треска Крим-Конго, Чикунгуня, маларията, ХИВ, Зика.

Целта е да се създаде нещо като библиотека на ваксините, които в случай на възникване на пандемия, причинена от един от тези патогени, ще бъдат годни за използване във фаза три на клиничните изпитания, която е последен етап преди тяхното пускане на пазара. За целта "Модерна" залага на сътрудничеството между частни и държавни лаборатории.

"Модерна" освен това обещава да отмени за постоянно патентите си за ваксината си за COVID-19 за дози, предназначени за някои страни с ниски и средни доходи.

Компанията също така ще създаде предприятие в Кения, което ще е първото в Африка, за да се произвеждат там иРНК ваксини, в това число и ваксината срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови