Мобилни екипи ще консултират недоносени бебета по домовете във Варна

OFFNews 23 юни 2023 в 16:50 733 0

бебе

Снимка Pixabay

Нова медико-социална услуга

От 1 юли Домът за медико-социални грижи за деца във Варна поставя началото на нова услуга, като мобилни екипи от медицински специалисти ще консултират на място, в домовете им, новородени недоносени бебета и деца с проблеми. Това съобщиха днес от пресслужбата на социалното заведение в крайморския град, съобщи БТА.

Посещенията ще стават след предварителна заявка от семействата на телефонен номер 0887500429.

Мултидисциплинарните екипи на Дома, които ще осъществяват посещенията, включват педиатър, физиотерапевт, медицинска сестра, рехабилитатор, кинезитерапевт, ерготерапевт, психолог, логопед, монтесори терапевт. Кои от специалистите ще бъдат в мобилната група, ще бъде преценявано индивидуално за всяко дете, в зависимост от неговото състояние, потребности и заявката на родителя.

Услугата, която ще е напълно безплатна, е насочена към недоносени бебета и кърмачета с изоставане в нервно-психичното развитие, деца с генетични, ортопедични, неврологични, хронични заболявания, както и с травматични увреждания. Те ще бъдат преглеждани, а родителите им – консултирани по въпросите, които ги тревожат.

Домът за медико-социални грижи във Варна е открит през ноември 1953 година. В него функционират отделение за недоносени бебета, Център за ранна интервенция и рехабилитация, Дневен център за деца с дефицити, както и стационар за продължаващо и продължително лечение.

Отделението за недоносени бебета в Дома е единственото в областта, което дава възможност майките да бъдат до децата си по време на целия престой, дори докато са в кувьоза. През Центъра за ранна интервенция и рехабилитация годишно преминават около 500 деца.

Практиката показва, че при над 25 процента от тях се постига пълно оздравяване, а при около 70 на сто се отчита значително подобрение. Всички услуги, настаняването и престоя на децата, както и на техните придружители, са напълно безплатни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика