Мобилни екипи на добрички медици ще преглеждат в селата от областта

На 18 март в медицинския център на МБАЛ Добрич ще се извършват прегледи по програма "Детско здраве"

OFFNews 17 март 2023 в 13:09 753 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Медици от болницата в Добрич ще имат посещения веднъж седмично в малките населени места от областта. Проектът трябва да започне в началото на следващия месец, обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред журналисти след среща с кметовете от област Добрич, съобщи БТА.

Той уточни, че кметовете са поели ангажимент да представят възможни локации, където екипите от МБАЛ Добрич да правят своите посещение, да извършват профилактични и неотложни прегледи.

"Това е възможност всички отдалечени места в нашата област да имат достъп до качествена медицинска грижа", заяви директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Той допълни, че кметовете на общини ще участват в логистиката по проекта.

"Ще направим така, че поне веднъж месечно нашите звена да имат възможността да са на съответна локация. Тази подкрепа я изразиха и кметовете на общините - да се организира транспорт и бази, да се организират и екипите", допълни д-р Желязков.

Това ще е първата област, в която ще започне инициативата за мобилни екипи. Идеята е в малките населени места да има денонощни амбулаторни центрове, посочи министърът.

Предвижда се да бъде пусната и т.нар. телемедицинска услуга - във всяко едно населено място да има разкрит телемедицински пункт, по всяко едно време на денонощието населението да има връзка с областната болница и специалистите, които дежурят там, каза още министърът и добави, че в област Бургас услугата вече се предлага. Предстои на местно ниво да се уточни графикът, за да може тези два проекта да започнат да функционират, допълни той.

Министър Меджидиев обяви и поредната инициатива по програмата „Детско здраве“ в Добрич. Утре в Медицинския център при МБАЛ в Добрич ще бъдат извършвани безплатни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 часа. За събота има записани 320 деца, а лекарите ще работят докато има чакащи за преглед Дори да има чакащи. Ангажирани са медици от 12 специалности, всички в детската сфера, добави здравният министър.

Кампанията „Детско здраве“ се провежда вече десет години. Досега са прегледани над 19 000 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови