Младият хирург д-р Славяна Ушева от ИСУЛ спечели приза ''Ти си нашето бъдеще'' на БЛС

Д-р Ушева е отклонила няколко предложения за работа в чужбина, за да гради кариера в България

OFFNews 20 октомври 2022 в 11:00 1368 0

д-р Славяна Ушева

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

д-р Славяна Ушева, Клиника по хирургия, УМБАЛ ''Царица Йоанна – ИСУЛ'

Младият хирург д-р Славяна Ушева от ИСУЛ спечели приза "Ти си нашето бъдеще" на Българския лекарски съюз на церемонията "Лекар на годината 2022".

Д-р Ушева е част от екипа на доц. Теофил Седлоев, който единствен в България провежда интраоперативно облъчване при ранен карцином на гърдата (ИОРТ), с което дава възможност на стотици жени да запазят гърдата си и да получат шанс за дефинитивно излекуване.

Резултатите от центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ бяха представени тази година от д-р Ушева по време на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха повече от 23 държави с над 100 участника, сред които водещи международни експерти в сферата на ИОРТ. На него българският хирург беше единственият представител за Югоизточна Европа.

Д-р Славяна Ушева е асистент в Катедра по гастроентерология към МФ- МУ - София, Клиника по хирургия, УМБАЛ ''Царица Йоанна – ИСУЛ''. Тя е завършила Националната природоматематическа гимназия в София.

През 2020 г. придобива научна и образователна степен „Доктор“ след успешно защитен дисертационен труд на тема: „Прогностично влияние на мултифокалността и мултицентричността при карцином на млечната жлеза“. Година по-късно придобива специалност „Обща хирургия“ след успешно положен държавен изпит за специалност.

Д-р Ушева има множество специализации във водещи клиники в Германия (Берлин, Мюнхен, Бон). Много се гордее със специализацията си във Франция при д-р Дарина Кръстинова - светило в реконструктивната и възстановителна хирургия, която е била нейна дългогодишна мечта. Въпреки че на няколко пъти е получавала покана да остане да се развива в чужбина, тя неизменно се връща с придобитите опит и знания в България, което я прави един от най-достойните кандидати за титлата „Ти си нашето бъдеще“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!