Млади мъже се заразиха с два щама на COVID-19 едновременно

Заболяването протекло в лека и в умерена форма

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2021 в 15:25 886 0

Два случая на едновременно заразяване с два щама на новия коронавирус бяха регистрирани от бразилски учени в южния щат Рио Гранди до Сул, предадоха световните информационни агенции.

По думите на Фернанду Спилки от лабораторията по молекулярна микробиология към университета в гр. Нову Амбургу, инфектираните пациенти са били мъже на възраст около 30 години. И при двамата, независимо че са били заразени
едновременно от два различни щама на новия коронавирус, заболяването е протекло в лека и умерена форма, предава БТА.

Учените все още не могат да прогнозират колко опасно може да бъде подобно протичане на болестта при пациенти от рисковите групи. Предполага се, че заразяването може да е станало последователно с два различни щама на SARS-CoV-2 при малък времеви интервал между тях.

Тези случаи за пореден път доказват колко е важна социалната изолация на инфектираните лица и спазването на правилата за физическо дистанциране. Учените в щата Рио Гранди до Сул са успели да идентифицират пет разновидности на коронавируса, сред които и щамове с мутации в S-белтъка, които се считат от изследователите за
по-заразни от началния вирус, разпространил се в китайския град Ухан.

Подобни изменения на структурата на обвивката на патогенна бяха характерни за тъй наречените южноафрикански и бразилски щамове. По мнението на Спилки регистрираните два случая говорят за високата концентрация на различни геноми на коронавируса, разпространяващи се в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови