Министерството на здравеопазването пуска безплатни антигеннни тестове

Обмисля се намаляване на карантината на ваксинирани

OFFNews 09 август 2022 в 18:35 2094 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев

"От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев пред бТВ.

От думите му стана ясно, че от утре се дава възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те да насочват хората", заяви министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят тестове без направление.

От утре мобилни екипи лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони, където искат хората да се тестват и да се ваксинират, каза още здравният министър.

В днешната заповед премахваме маските в обществени сгради, закрити помещения. Това е корекцията, която нанасяме от предишната заповед.

Корекциите в заповедите за COVID мерките ще се нанасят ежеседмично, тъй като експертите ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията, съобщи Меджидиев.

„Досега имаше национален план, в който се спазваха етапи и се влизаше автоматично от един режим в друг по области. Реших да предприема по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екипа от специалисти лично в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни - епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително хора от бизнеса, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат", каза министърът.

По думите му през другата седмица ще се разхлабят мерките още повече. „Имаме мутация на вируса, при всяка вълна има различна заболеваемост и тежест на заболеваемостта и трябва да бъдем флексибилни“, добави Асен Меджидиев.

Здравният министър каза още, че в момента сме в плато и леко влизаме в низходяща част.

„Основният критерий, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни легла и около до 5,2% от интензивни легла, което предоставя възможност да реагираме“, допълни министърът.

Ако това плато тръгне низходящо, се обмисля да бъдат намалени дните на карантината - за ваксинираните хора да бъде 5 или 7 дни, след което да бъдат освободени от изолация.

"За неваксинираните мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста и ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина", обясни здравният министър.

Меджидиев допълни, че много европейски страни са премахнали карантината, но процентът им на ваксиниране е много по-голям от този в България.

Министърът допълни, че всяка сутрин получава справка от Спешна помощ дали има върнати пациенти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови