Министърът коригира заповедта: сертификатите за преболедували - за 1 година, документ ще се издава и след 1-ва доза

Дават гратисен период на засегнатите от мерките бизнеси до понеделник, после ще глобяват

Янка Петкова 21 октомври 2021 в 11:34 28503 5

Снимка Архив/БТА

Зеленият сертификат за преболедуване се удължава за 1 година, документ ще се издава още при първа доза ваксина. Това са част от корекциите, които обяви, че ще направи министърът на здравеопазването в издадената вече заповед за нови противоепидемични мерки, на брифинг в министерството.

„Мерките, които обявих, се прилагат за първи път в страната. Разбирам, че има въпроси какво трябва да се прави, в контакт сме с браншовете, които са засегнати и се стремим да решаваме проблеми“, увери в началото на брифинга здравният министър. се прави в контакт сме с хората които трябва да прилагат тези мерки и се стремим да решаваме проблемите.

Решението за удължаването на сертификатите за преболедуване от 6 месеца на 1 година е взето след консултация с експертните съвети към МЗ, съобщи зам.-министър Томов. По думите му два от съветите – по епидемиология и по инфекциозни болести са се произнесли положително, а с председателят на съвета по имунология е бил проведен телефонен разговор, повечето от членовете били съгласни с удължаването на срока и по-късно днес ще бъде получено и тяхното експертно решение. Според зам.-министъра промяната е научно обоснована. Хората, на които шестмесечният период вече е изтекъл също ще могат да получат сертификат за месеците, които има остават до навършването на една година след преболедуване.

Промяна има и в сертификата за ваксинация. Той ще може да се издава два дни след поставяне на еднодозова ваксина или първа доза от двудозова. По думите на зам.-министър Златанов в този срок вече започва изработването на антитела. Документът беше наречен "междинен" и ще важи до месец след първата игла. След това имунизираният вече ще разполага с европейски сертификат за ваксинация.

До дни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

Важно уточнение е, че в този вид сертификатите са за вътрешно ползване, тъй като не отговарят на условията на Европейската комисия за цифров сертификат. Затова „Информационно обслужване“ ще ги издава с друг идентификационен код, уточни зам.-министър Златанов.

Друга „корекция“ касае браншовете, засегнати от мерките в последната заповед на здравния министър. Дава се гратисен период до понеделник, в който те ще трябва да организират работата си, за да отговарят на условията.

Ако в този период проверяващите установят нарушения, няма да има глоби, а само предписание. Глоби обаче ще се налагат, след изтичане на срока.

Здравният министър направи и някои уточнения по това как ще се извършва тестването за зелен сертификат.

Ако работодател реши да осъществи филтър в рамките на фирмата си, за да е сигурен, че сред персонала няма заразени, той ще може да се възползва от безплатните антигенни тестове, които осигуряват РЗИ. Резултатите от тези тестове обаче не могат да служат за издаване на сертификати, защото пробата не е изследвана в сертифицирана лаборатория.

Кацаров уточни, че лабораториите, на които ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове от РЗИ ще сключват договор, с който ще се обвържат с фиксирана цена за пробовземане. Цената още не договорена, но това ще бъде решено до края на деня, увери министърът.

Проф. Атанас Темелков от Александровска болница призова към спазване на мерките, тъй като лечебните заведения в страната са на предела си. Той констатира, че повечето пациенти, постъпили в лечебното заведение, са в много тежка форма на заболяването и често биват насочвани директно за интензивно лечение. Според него причината е, че хората дълго време се самолекуват, не търсят лекарска помощ и подценяват опасността, докато не стане прекалено късно. По думите му 90% от хоспитализираните са с тежки придружаващи заболявания.

В потвърждение на думите му зам.-министър Томов съобщи, че вчера е бил проведен разговор с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду, на който е било обсъдено активирането на механизма "Гражданска защита" при който страната може да бъде подпомогната с медикаменти, кислород, лечение на пациенти в близки страни или командироване на медицински персонал в помощ на българските лечебни заведения.

Това е краен вариант, ако положението в страната не се подобри, коментира министър Стойчо Кацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1919

6

Lindemann

21.10 2021 в 14:40

Гледам троловете пак плюят по президента. И кой ще изберете, бе, мунчовци? Оня, дето за два месеца затвори цялата държава и не пускаше хората да излизат от домовете си при 1-2 болни на ден? Или психичноболния Волен? То вярно, че сме прост народ, ама вече копаем и дъното.

11300

4

yoghurt

21.10 2021 в 11:59

не е виновен той, хората искат пари по плана за възстановяване, и говорят антинаучни неща, за жалост.

11300

2

yoghurt

21.10 2021 в 11:55

а кога след антигенен тест? или министърът ни задалжава навремето да сме платили 130 лв като сме го карали? А тезата за естественият имунитет е обидна за всеки мислещ човек,

2000

1

Leni

21.10 2021 в 11:49

Оставка!!