Министър Кацаров: За хората без зелен сертификат е наложен локдаун, мерките се спазват

За две седмици първа доза са си поставили над 200 000 души, 4 пъти повече от предишните 14 дни, подчерта министърът

OFFNews 05 ноември 2021 в 08:08 23884 1

Снимка БТА, архив

Броят на заразените на седмична база е около 30% повече отколкото при предишните епидемични кризи. Тя е и по-дълга - тези дни се навършват три месеца от началото на тази вълна и тя още не е свършила. 

Хората спазват мерките, те ги приеха, спря нарастването на броя на заразените, заяви здравният министър Стойчо Кацаров по бТВ. Най-лошото, което може да се случи сега, е болниците да не могат да осигурят интензивни грижи на нуждаещите се, обясни той. 

Не мисля, че властите са се провалили с ваксинацията. Тя е доброволен акт, всички имат достатъчно информация за ваксините, знаят сигурно и повече от мен за страничните ефекти

За две седмици първа доза са си поставили над 200 000 души, 4 пъти повече от предишните 14 дни, подчерта министър Кацаров.  

Хората протестират срещу тези мерки, какво остава за локдаун, коментира министърът. Той обаче бе категоричен, че за борбата с COVID-19 не се взимат политически решения. 

За всички, които не притежават зелен сертификат, всъщност има наложен локдаун. 

Изборите нямат нищо общо с взимането на решения за епидемията, каза още д-р Кацаров. Казвам най-отговорно - в този момент не се налага пълен локдаун, категоричен бе той. 

Той обясни, че няма лични впечатления от контрола на зеления сертификат като вход, но от РЗИ са го уверили, че мерките се спазват. 

Ако образователната система не е готова да организира тестовете на учениците, те може да продължат да учат онлайн. Може да се върнат присъствено не едновременно всички училища, здравното министерство дава възможност и осигурява тестовете, обясни д-р Кацаров. 

Тестовете ще стигнат за 1 седмица, но не всички училища са излезли в онлайн обучение. Не сме купили тестове за 90-годишни хора, купили сме тестове за деца, каза в отговор на въпрос министър Кацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews