Министър Хинков: През септември ще бъде въведена е-рецепта и за антибиотици

OFFNews 15 август 2023 в 16:36 1106 0

Антибиотик

Снимка Pixabay

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени рецепти, които съдържат терапии с медикаменти, в чийто състав има наркотични вещества.

През септември ще бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков, цитиран от БТА.

Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му, допълни той. Министър Хинков каза, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз и "тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е достатъчно".

През миналата година започна изписването на електронни рецепти, направления за преглед при специалист и за хоспитализация. Остана в сила възможността за изписване на някои медикаменти и на хартиена – бяла рецепта. В началото на тази година започна и електронното изписване на протоколите за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, които се заверяват от районните здравноосигурителни каси. Целта е улесняване на пациентите и лекарите, като чрез въвеждането на електронните протоколи отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени рецепти, които съдържат терапии с медикаменти, в чийто състав има наркотични вещества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!