Министър Хинков: До края годината трябва да има таван на лекарските заплати в държавните болници

OFFNews 15 август 2023 в 10:51 1757 1

Министър Христо Хинков

Снимка Министерство на здравеопазването

Министър Христо Хинков

С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно участие до края на годината ще се преодолеят различията в заплащането на лекарите. Трябва да се прецени какъв ще е маржът - най-ниската и най-високата заплата. 

Това каза здравният министър проф. д-р Христо Хинков по Нова нюз. По думите му регулацията на доходите трябва да се осъществи за управляваните от МЗ болници.

"Не виждам кой финансов министър ще има смелостта да предложи увеличение на здравната вноска. Проблем е преразпределението на средствата по клиничните пътеки. Доходите на лекарите трудно може да бъдат контролирани, защото те често идват от няколко практики и допълнителен труд. Лекарската професия не е пазар, не е и регулируема изцяло", заяви Хинков.  

Според него медицинските сестри получават твърда заплата, но нямат възможност да формират доход като лекарите. "Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме намерение да предложим те да се включат в рамковото договаряне, така че да се почувстват по-самостоятелни", коментира още министърът.

И допълни, че реформата в здравеопазването трябва да трае поне четири години. 

"Ако искаме медиците да работят без почивка, ще се получи като в болницата във Враца - ще започнат да напускат. Имаше лекари с над 100 дни неизползван отпуск. Прави впечатление, че само се иска, говори се за безотговорност. Решението Югозападната болница да работи на летен режим е, за да могат и лекарите да почиват. Лекарската професия като цяло става неатрактивна", коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

15.08 2023 в 12:11

Този министър заяви официално, че в Задунайская губерния няма нужда от медицински хеликоптери. Вероятно защото е психолог и има право да смята, че на лудите хеликоптери не им трябват.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки