Министър Ангелов: 37 от изследваните с антигенен тест в училищата са с положителни проби

Три области у нас остават в червено, 27-ми сме по заболеваемост в ЕС

Янка Петкова 28 януари 2021 в 10:36 3775 0

Снимка Архив/БТА

България поддържа ниски нива на заболяемост в сравнение с Европа, умело ръководим пандемията и постигаме изключително добър резултат въпреки приемливите мерки. Това отчете министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на оперативните щабове.

Дневната заболяемост у  нас е под 100 на 100 000 души. Запазва се тенденцията за по-голям брой излекувани от заразени, подчерта министърът.

28% е заетостта на леглата за неусложнени случаи, 35% са заетите интензивни легла. Най-висока е заетостта в София, Шумен и Добрич, съобщи Ангелов.

До момента с бързи антигенни тестове са изследвани 3726 души непедагогически персонал и 12 232 учители. Положителни резултати са дали 37 души - 26 педагози и 11 души от помощния персонал.

Каква е заболяемостта у нас спрямо Европа

България е сред четирите страни в ЕС с най-ниска заболяемост. Останалите страни са Гърция, Норвегия и Финландия. Най-сериозна е ситуацията в Ирландия, Португалия и Чехия, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Средната заболяемост у нас, на 14-дневна база е 125 на 100 000 души население, от началото на тази седмица е под 100 на 100 0000. Страната ни е на 27 място в ЕС по заболяемост и на 6 място на Балканите.

Само три области са в червената зона у нас - Враца, Кюстендил, Плевен. Най-ниска е заболяемостта в Търговище - 38 на 100 000 души.

В края на сме на много противоречива седмица, хората изчерпват търпението си и искат живота си обратно, но за да се върнем в този живот, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя и обиждам на всички квалификации по мой адрес, след време най-големите ми критици ще си припомнят с благодарност за усилията, които сме положили, обобщи здравният министър Костадин Ангелов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови